Wat is brandend maagzuur?
De maag gebruikt zuur om voedsel te verteren. Speciale cellen in de maagwand produceren dit maagzuur. Als te veel van deze cellen zuur produceren kan dit resulteren in overtollig maagzuur. Het overtollige maagzuur geeft een brandend gevoel in maag en slokdarm.
Oorzaken overtollig maagzuur
Er zijn veel factoren die de overtollige productie van maagzuur kunnen veroorzaken en dus leiden tot klachten van brandend maagzuur. Bijvoorbeeld verschillende soorten eten en drinken, een druk leven en specifieke medische aandoeningen.
Dit overtollige maagzuur kan ook omhoog komen in de slokdarm, zeker als het 'klepje' tussen de slokdarm en maag niet goed functioneert. Van bijvoorbeeld roken is bekend dat dit de werking van het 'klepje' beïnvloedt en het risico op brandend maagzuur verhoogt.
Waardoor kan je maag van streek raken
- Kruidig of vet eten, (rauwe) uien, knoflook, zwarte peper, azijn, citrusvruchten, chocolade, pepermunt of tomaten
- Dranken met veel cafeïne of koolzuur; alcohol
- Grote porties
- Eten vlak voor het slapen gaan
Andere oorzaken brandend maagzuur
- Gaan liggen direct na het eten
- Overgewicht
- Roken
- Druk leven (stress)
- Strakke kleding
- Zwangerschap
Voor sommigen kan het veranderen van eet- en leefgewoonten genoeg zijn om de symptomen van brandend maagzuur te verlichten of te voorkomen.